CIO 3.0 – Leiden met digitale transformatie – 2de herziene druk

Paperback | Nederlands | 2023
Op voorraad
Nog %1 beschikbaar
SKU
978940181101C
CIO 3.0 – Leiden met digitale transformatie – 2de herziene druk

We leven in een tijd waarin sprake is van ingrijpende maatschappelijke, economische en technologische veranderingen. We mogen deze veranderingen gerust disruptief (verstorend, ontwrichtend) noemen. Hele sectoren worden getroffen; de gevolgen zijn ingrijpend en vormen een existentiële bedreiging voor veel organisaties en bedrijven. Dat geldt voor alle sectoren: de zorg, overheid, onderwijs, landbouw, energie, banken, enzovoort. Kort gezegd: de samenleving staat onder druk en grote veranderingen komen op ons af. 

 

De informatie- en communicatietechnologie (ICT) ontwikkelt zich in een adembenemend tempo: internet, mobiele apparaten, data-analyse, cloud, sensoren en kunstmatige intelligentie (AI). De afgelopen drie jaar waren er meer ontwikkelingen dan de vijftien jaar hiervoor. 

 

In historisch perspectief ontwikkelt ICT zich van een ondersteunende functie, naar een functie die het succes of falen van de organisatie bepaalt. Sterker nog, ICT wordt leidend bij de inrichting van de organisatie. Deze ontwikkeling kent drie fasen: 

  • ICT 1.0: ICT-functie als technisch bolwerk. 
  • ICT 2.0: ICT-functie als bruggenbouwer tussen business en ICT. 
  • ICT 3.0: ICT-functie als integraal en strategisch onderdeel van de business. 

 

In de wereld van ICT 3.0 is digitaal werken en communiceren standaard onderdeel van het primaire proces en de bedrijfsstrategie. De klant staat centraal, fysieke en digitale dienstverlening versterken elkaar, er wordt een unieke klantervaring geboden en de producten en diensten innoveren met de wensen van klanten mee. Veel organisaties zijn al onderweg naar dit toekomstscenario. 

 

De functie van Chief Information Officer (CIO) evolueert mee, van CIO 1.0, naar CIO 2.0 en CIO 3.0. Van dienstverlenende functie met beperkte invloed (CIO 1.0 en 2.0) naar een vanzelfsprekende leiderschapsfunctie in de business (CIO 3.0). 

 

De CIO 3.0 richt zich op technologische innovatie en business-transformatie om de digitale toekomst van de organisatie vorm te geven. Tegelijkertijd onderkent de CIO 3.0 de kracht van ICT-commodities en regelt de noodzakelijke beschikbaarheid, snelheid, wendbaarheid en schaalbaarheid van de ICT-omgeving als essentiële voorwaarden voor de business. Dit kan zelfs leiden tot het afschaffen van de interne ICT-afdeling. 

 

De CIO 3.0 doet het niet alleen. De rol van bestuur en businessmanagement is cruciaal voor het geven van sturing aan de business-transformatie van de organisatie naar de digitale toekomst. Dit vraagt betrokkenheid en leiderschap. Deze rol ontwikkelt zich via bewustwording naar een leidende rol. Dit betekent eveneens het ontwikkelen van de juiste mindset en competenties bij medewerkers en management om met de organisatie het verschil te blijven maken in een digitale wereld. 

 

Deze tweede volledig herziene en geactualiseerde druk geeft op heldere wijze inzicht in digitale transformatie, maakt aan iedereen duidelijk waar hij of zij zelf en/of de organisatie zich bevindt in deze ontwikkeling en welke vervolgstappen naar de digitale toekomst kunnen worden gezet.

Meer informatie
SKU 978940181101C
Booklanguage Nederlands
Domains IT Management
Producttype Books
Book Width 17
Book Height 24
Publish Date 27 nov. 2023
Author Antoon van Luxemburg, Karin Zwiggelaar
Weight 1.000000
Klantenreviews

Ratings & Reviews

Schrijf de eerste review over dit product